Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι δεινόσαυροι ίσως χάθηκαν από «κολοσσιαία ατυχία»


Οι δεινόσαυροι μπορεί και να είχαν επιζήσει αν ο αστεροειδής που τους εξαφάνισε από τη Γη είχε χτυπήσει μερικά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα ή αργότερα, αναφέρεται σε νέα έρευνα.
Ίσως η εξαφάνισή τους να οφείλεται σε «κολοσσιαία ατυχία» σημειώνει ο Δρ Στιβ Μπρουσάτ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Ήταν σαν μια τέλεια καταιγίδα από γεγονότα που έλαβαν χώρα, όταν οι δεινόσαυροι ήταν ευάλωτοι» αναφέρει ο καθηγητής.

Για την έρευνα ένωσαν τις δυνάμεις τους 11 ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Από αυτήν προκύπτει ότι κάποια είδη δεινοσαύρων «πέθαιναν» λίγο προτού συμβεί το μοιραίο γεγονός.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν εκείνη η σταδιακή παρακμή θα συνεχιζόταν χωρίς να χρειαστεί το χτύπημα του αστεροειδή που τους αποτελείωσε.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένα είδη δεινοσαύρων (ιδίως χορτοφάγων) έσβηναν και πριν την πρόσκρουση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν μακροπρόθεσμη εξαφάνιση.

Πάντως, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλά και η ηφαιστειακή δραστηριότητα, είχαν ήδη κάνει αρκετά είδη εξαιρετικά ευάλωτα. 

Ο Δρ Μπρουσάτ πιστεύει ότι αν ο αστεροειδής είχε χτυπήσει τη Γη μερικά εκατομμύρια χρόνια προτού οι περιβαλλοντικές συνθήκες επιδεινωθούν ή μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά, δίνοντας στους δεινόσαυρους το χρόνο να «ανασυνταχθούν», ίσως και να υπήρχαν σήμερα.

«Οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν για 160 εκατομμύρια χρόνια. Πέρασαν από πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά πάντα επιβίωναν. Μόνο που εμείς δεν θα ήμασταν εδώ να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί τα θηλαστικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν!» σημειώνει.

Φυσικά όλη αυτή η συζήτηση προκαλεί ενδιαφέροντα ερωτήματα: πώς θα είχαν αναπτυχθεί οι δεινόσαυροι αν δεν τους είχε χτυπήσει τόση… ατυχία; Θα είχαν την ίδια πορεία με αυτή των θηλαστικών;

«Θα μπορούσαμε τώρα εμείς – σαν δεινόσαυροι – να κάνουμε αυτή τη συζήτηση;»  

«Όλα είναι πιθανά! Ποτέ μην λέτε ποτέ με την Εξέλιξη. Θα μπορούσαν οι δεινόσαυροι να είχαν αναπτύξει νοημοσύνη» απαντά ο Δρ Μπρουσάτ.

Την άποψη του συγκεκριμένου καθηγητή συμμερίζεται έως ένα σημείο και ο συνάδελφός του Σάιμον Κόνγουέι-Μόρις του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμα και αν δεν είχε πέσει ο αστεροειδής, οι δεινόσαυροι δεν θα είχαν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, καθότι άλλα είδη θα είχαν αναπτύξει νοημοσύνη και τη δυνατότητα να κατασκευάσουν εργαλεία.

«Δεν μπορούμε να ξανατρέξουμε την ταινία της ζωής και να πούμε τι θα είχε συμβεί αν ένα γεγονός σε άλλη στιγμή θα είχε οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση» συμπληρώνει ο Δρ Ρίτσαρντ Μπάτλερ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

«Πάντως, το συγκεκριμένο γεγονός ήρθε σε πολύ κακή στιγμή» συμφωνεί και ο ίδιος.

Την όλη συζήτηση συνοψίζει από μια άλλη οπτική γωνία ο Δρ Πολ Μπάρετ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. «Η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι ορισμένα είδη δεινοσαύρων παρήκμαζαν και πριν το χτύπημα του αστεροειδή» αναφέρει.

Ο ίδιος συμπλήρωνει ότι από τα ευρήματα της έρευνας ουσιαστικά η επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι το ξαφνικό χτύπημα ήταν αυτό που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μακροπρόθεσμο παράγοντα, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο τέλος της Κρητιδικής Περιόδου



















physics4u.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr