Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Η παγωμένη λίμνη Βοστόκ κρύβει πολλά μυστικά

 

Ομάδα Ρώσων επιστημόνων που κάνει γεωτρήσεις στην παγωμένη λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική, ανακάλυψε νερό που έχει παραμείνει ανέγγιχτο εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια!


ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ το Πρακτορείο RIA Νοβόστι, Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν υπόγεια λίμνη η οποία περιέχει καθαρό νερό ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών. Χρειάστηκαν κάπου 20 χρόνια για να τρυπήσουν τα 3.800 περίπου μέτρα πυκνού πάγου που κάλυπταν τη μάζα του νερού. Η λίμνη Βοστόκ, όπως ονομάζεται, είναι η τρίτη λίμνη στον κόσμο σε μάζα νερού και χθες, 6 Φεβρουαρίου, η ρωσική ομάδα κατάφερε να φτάσει στο νερό που έχει καλυφθεί από πάγους εκατομμυρίων ετών.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κατέχει τώρα μικροβιακές μορφές εξωγήινης ζωής που δεν έχουμε δει ξανά, εφόσον βέβαια αυτές δεν έχουν καταστραφεί από τους 60 τόνους φρέον και κηροζίνης που χρησιμοποιήθηκαν για τη γεώτρηση.
Η ανακάλυψη αυτή όμως κρύβει και μερικά άλλα πολύ ενδιαφέροντα μυστικά.
Η πρώτη αφορά τις εξωγήινες μορφές ζωής. Επειδή οι παγωμένες λίμνες θεωρούνται ακραία περιβάλλοντα ζωής, όλοι ελπίζουν ότι τα δείγματα θα δείξουν αν είναι δυνατόν να υπάρχουν μορφές ζωής κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Άρη, στο φεγγάρι του Κρόνου, Εγκέλαδο, και στο δορυφόρο του Δία, την Ευρώπη.
Αν αυτό ισχύει θα είναι τεράστια ανακάλυψη για τις υπηρεσίες διαστήματος που προσπαθούν να πείσουν τις κυβερνήσεις ότι αξίζει τον κόπο να ταξιδέψουμε στα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος.

                                                  Η Εύα Μπράουν και ο Χίτλερ το 1942.

Τα μυστικά αρχεία του Χίτλερ
Όσον αφορά όμως τις ενδείξεις DNA, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti έχει ελπίδες ότι θα αποκαλυφθεί κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό. Ελπίζουν ότι επιπλέον έρευνες, κοντά στο σημείο όπου έγινε η ανακάλυψη από τη ρωσική ομάδα, μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια τον χώρο αποθήκευσης των μυστικών αρχείων του Χίτλερ.
Το RIA αναφέρει τον Γερμανό ναύαρχο Καρλ Ντένιτς, ο οποίος το 1943 ισχυρίστηκε ότι ο «γερμανικός στόλος υποβρυχίων είναι περήφανος που δημιούργησε ένα απόρθητο φρούριο για τον Φύρερ στην άλλη άκρη του κόσμου».
Αναφέρει επίσης ότι πριν την υποχώρηση των Ναζί το 1945, άρχισαν να κατασκευάζουν ένα παγωμένο σπήλαιο στη λίμνη Βοστόκ για να στεγάσουν «αρκετά κιβώτια με κειμήλια από το Τρίτο Ράιχ, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών αρχείων του Χίτλερ».
Αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν στέγασαν μόνο αρχεία. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ένα υποβρύχιο U-977 μετέφερε τα λείψανα του Χίτλερ και της Εύας Μπράουν με την ελπίδα ότι, με τη βοήθεια του DNA τους, θα μπορέσουν μια μέρα να κλωνοποιηθούν.
Όλα αυτά βέβαια μπορεί να μας απομακρύνουν από το στόχο της αποστολής, αλλά υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό ερώτημα: το κατά πόσο είναι καλή ιδέα να γίνονται γεωτρήσεις στην περιοχή αυτή.
Ο καθηγητής Μάρτιν Σίγκερτ, επικεφαλής της σχολής γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, εξέφρασε ανησυχίες για το ότι η καταστροφή ενός παρθένου εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια περιβάλλοντος, παρουσιάζεται σαν «ορόσημο» και σαν «σημαντικό επίτευγμα».
«Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τους άλλους ότι η αποστολή σου είναι καθαρή, όταν έχεις να διαπεράσεις δύο μίλια πάγου χρησιμοποιώντας κηροζίνη, προκειμένου να φτάσεις στην επιφάνεια της λίμνης» λέει χαρακτηριστικά.
Ο επιστήμονας Ζαν Ζουζέλ της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας είπε ότι είχε από την αρχή «επιφυλάξεις» για την αποστολή στη λίμνη Βοστόκ και απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, μέσω των αρχαίων φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκονται αποθηκευμένοι στον πάγο.
Η βαθιά πυρηνοληψία του πάγου της Ανταρκτικής (κάτω) έχει ήδη δώσει ιστορικά στοιχεία μέσω του αποθηκευμένου διοξειδίου του άνθρακα.
«Από τεχνολογική άποψη, η γεώτρηση είναι ένα κατόρθωμα. Από επιστημονική άποψη, όμως, δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες ανακαλύψεις» είπε ο Ζουζέλ.
«Θα μπορούσε να δημιουργήσει μόλυνση που οι Ρώσοι μπορεί να νομίζουν ότι είναι προσωρινή και αμελητέα, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε σίγουρα», πρόσθεσε.

Η Ρωσία πάντως σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 6 δισ. ρούβλια (150 εκατ. ευρώ) για έρευνες στην Ανταρκτική μέχρι το 2013, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας.
Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης ένα στρατηγικό σχέδιο «εθνικής σημασίας» στην Ανταρκτική που εκτείνεται μέχρι το 2020, καθώς και ένα σχέδιο ναυπήγησης νέων εξερευνητικών σκαφών. Τα έξοδα υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ρούβλια (743 εκατομμύρια ευρώ).

πηγη