Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αποδοτικότερος ο γυναικείος εγκέφαλος



 Σύμφωνα με μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από νευρολόγους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και της Μαδρίτης, οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνες με τους άνδρες, παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλός τους είναι 8% μικρότερος και διαθέτουν λιγότερη φαιά ουσία.


Η έρευνα, εστιάσθηκε στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και τα συναισθήματα, εξετάζοντας τις νοητικές λειτουργίες 59 γυναικών και 45 ανδρών, ηλικίας 18 έως 27 ετών. 

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, είναι ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο αποδοτικός από τον ανδρικό, καθώς «σε δομικό επίπεδο απαιτούσε λιγότερη νευρωνική ύλη για να επιτύχει εφάμιλλα αποτελέσματα με τον ανδρικό». Αυτό συμβαίνει, γιατί ο γυναικείος εγκέφαλος, διαθέτει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα  κύτταρα, γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη σκέψη. 

Έτσι, οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επαγωγική σκέψη και στην παρακολούθηση μιας μεταβαλλόμενης κατάστασης, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στην χωροταξική συλλογιστική, επειδή διαθέτουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα απαραίτητα για την λογική σκέψη. 
 Άρα, οι γυναίκες χρησιμοποιούν  λιγότερη ενέργεια και λιγότερα κύτταρα για να επιτύχουν τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο σκέψης με τους άνδρες παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρότερο εγκέφαλο.