Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν αντιβιοτικά επόμενης γενεάς

нанотехнологии лаборатория наука ученые разработка 

Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι
 
Οι Ρώσοι νανοβιοτεχνολόγοι κατόρθωσαν να συνθέσουν αντιβακτηριολογικά πεπτίδια, τα οποία αντιμετώπισαν με επιτυχία τα βακτήρια E.coli και τον σταφυλόκοκκο. Μάλιστα οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα νέα αντιβιοτικά. Αλλά και η τοξικότητα αυτών των σκευασμάτων είναι πολύ μικρή.


Τα αντιμικροβιακά σκευάσματα με τη μορφή κοντών μορίων από δεκάδες αμινοξέα είναι ήδη γνωστά. Ωστόσο οι ερευνητές για πρώτη φορά τα χρησιμοποίησαν για την παρασκευή φαρμάκων. Το θέμα είναι ότι παρόμοια αντιβακτηριολογικά πεπτίδια είναι τοξικά. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να βλάψουν όχι μόνο τα βακτήρια, αλλά και τον οργανισμό.

Ο νανοβιοτεχνολόγος Ίγκορ Γελισέεφ μαζί με τους επιστήμονες του Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Πειραματικής Ιατρικής της Αγίας Πετρούπολης συνθέτουν πρωτεΐνες με αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες είναι ελάχιστα τοξικές.
Μάλιστα σ’ αυτές δεν αναπτύσσεται σχεδόν καμία ανθεκτικότητα και επομένως τα βακτήρια είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν σε αυτές. Παρόμοιες τεχνητά συντεθειμένες πρωτεΐνες καταστρέφουν γρήγορα τη μεμβράνη των βακτηρίων.

Με άλλα λόγια, σε αντικατάσταση των παλαιών αντιβιοτικών, τα οποία συχνά αποδεικνύονται πολύ αδύναμα και δεν μπορούν να νικήσουν τις ασθένειες, τώρα έχουν έρθει νέα, πιο αποτελεσματικά.

Το πιθανότερο είναι ότι προς το παρόν τα νέα αντιβιοτικά θα χρησιμοποιούνται ως σκευάσματα τοπικής χρήσης. «Μπορεί να κατασκευαστεί από αυτά η “μαγική σφαίρα”», επεσήμανε ο Ίγκορ Γελισέεφ και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια τέτοια συλλογή νανοσωματιδίων, τα οποία όχι μόνο παρέχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά επιτρέπουν να κατευθυνθεί το φάρμακο αυστηρά στο σωστό μέρος».

Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός συνολικά θα είναι προστατευμένος από τις δηλητηριάσεις.