πρώτο πιάτο μετά την Ανάσταση και τη μεγάλη νηστεία της Μεγάλης εβδομάδας και της Σαρακοστής είναι η μαγειρίτσα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές για τη μαγειρίτσα, στην Ήπειρο φτιάχνουμε την κλασική αβγοκομμένη μαγειρίτσα.
Αυτή μπορεί να είναι λίγο βαριά, ωστόσο ξεχυλίζει από αρώματα της φύσης.
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια μεγάλη.
- 1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ.3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο.
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα.
- 2 ή 3 μαρούλια μεγάλα χοντροκομμένα.
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο.
- Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το αβγολέμονο:
- 2 αβγά χωριάτικα.
- Χυμό από δύο λεμόνια.
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τη βάζουμε σε κατσαρόλα, μέχρι να αχνιστεί σε μέτρια φωτιά. Την βγάζουμε από τη φωτιά και την κόβουμε σε μέτρια κυβάκια, με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας. Μετά σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε τη συκωταριά ανακατεύοντας .
Προσθέτουμε τα μαρούλια και όταν αυτά μαραθοπύν, ρίχνουμε λίγο νερό και μετά το ρύζι, αφήνοντας το να βράσει.Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σε σιγανή για μισή ώρα.
Μετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο.Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και κλείνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και λίγο –λίγο το λεμόνι, μαζί με το ζωμό από τη μαγειρίτσα χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού, δίχως να ανακατέψουμε.
Καλή σας όρεξη και καλό Πάσχα!
http://www.staparaskinia.gr