Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Όνειρα

  


 ”Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μονάχα μέσα σε όνειρο;”
~Έντγκαρ Άλλαν Πόε~

Τα όνειρα είναι ένας ιδιαίτερος κόσμος που (συν)-υπάρχει παράλληλα με τον δικό μας; Τα όνειρα είναι από τις πιο μυστηριώδες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στη ζωή μας. Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα πίστευαν  στη σπουδαιότητα των ονείρων και πως τα όνειρα έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στις ζωές και στις αποφάσεις των ανθρώπων.

 Επιστήμονες λένε πως μπορούμε να έχουμε γύρω στα 10 με 12 όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως βλέπουμε πάνω από 3000 όνειρα κάθε βράδυ και ότι τα όνειρα είναι άχρωμα .Εμείς προσθέτουμε χρώματα στα όνειρα. Συνήθως ξεχνάμε το 80% των ονείρων μας. Όλοι μας ονειρευόμαστε, αλλά δε θυμόμαστε όλοι τα όνειρά μας.

 Τα όνειρα είναι έγχρωμα και συχνά έχουμε όλες μας τις αισθήσεις από ήχους, εικόνες και πράγματα που αγγίζουμε. Κάποιες φορές βλέπουμε συχνά το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά, τα γνωστά και ως επαναλαμβανόμενα όνειρα, που πρόκειται για όνειρα που το μοτίβο μένει το ίδιο με ελάχιστες αλλαγές. Άλλες φορές έχουμε την αίσθηση πως κάποια από τα  όνειρα τα έχουμε ξαναδεί χωρίς όμως να μπορούμε να τα θυμηθούμε και να είμαστε σίγουροι γι αυτό. Επίσης ονειρευόμαστε μέρη και καταστάσεις που μας δίνουν την αίσθηση του οικείου και του γνώριμου χωρίς ποτέ να είχαμε επαφή με τα μέρη και τις καταστάσεις των ονείρων. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που έχουν δηλώσει κατά καιρούς πως εμπνεύστηκαν από τα όνειρα τους. Το πιο γνωστό παράδειγμα από καλλιτέχνη είναι ο  τραγουδιστής των Beatles , o Paul McCartney o οποίος  ισχυρίζεται πως το τραγούδι Yesterday το εμπνεύστηκε από κάποιο όνειρο που είδε και πως το πρωί ξύπνησε με τη μελωδία του.

Κάθε άνθρωπος ονειρεύεται , εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις αν το άτομο αντιμετωπίζει κάποιες ψυχολογικές διαταραχές ακραίας μορφής. Άνθρωποι οι οποίοι τυφλώθηκαν μπορούν να ονειρευτούν και να δουν κανονικά εικόνες ενώ οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί έχουν πολύ έντονα όνειρα.

Ο γνωστός ψυχίατρος Carl Yung πίστευε πως μέσω των ονείρων οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν σημαντικές ανάγκες του εαυτού μας και πως επίσης τα όνειρα έχουν να μας δίνουν πολλά κρυμμένα μηνύματα για τον εαυτό μας και για τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Υπάρχουν πολλά είδη ονείρων όπως τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, τα ζωντανά όνειρα, οι εφιάλτες, τα ημερήσια, τα θεραπευτικά, τα όνειρα μέσα στα όνειρα, τα προφητικά, τα τηλεπαθητικά. Ένα ιδιαίτερο είδος ονείρων είναι τα συνειδητά όνειρα ή διαυγή όνειρα (lucid dreaming) στα οποία κάποιος γνωρίζει ότι ονειρεύεται την ώρα που βλέπει το όνειρο. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που δε μπορούσε να κάνει στη πραγματικότητα. Ένα συνειδητό όνειρο μπορεί να αρχίσει ως κανονικό όνειρο και το άτομο σε κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύεται  χωρίς να ξυπνήσει και στα διαυγή όνειρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πιο ρομαντική  έννοια ,διαυγές ονείρεμα ,να ξυπνάμε μέσα σε ένα ”’όνειρο” .

Επίσης υπάρχει και η ανάκληση ονείρων όπου κάποιος μπορεί να θυμάται τα όνειρα του ,να κρατά ημερολόγιο ονείρων και να καταγράφει το όνειρο η κομμάτια από το όνειρο. Μια καλή τεχνική είναι να μην κινηθεί το άτομο αμέσως μόλις ξυπνήσει για να διατηρήσει πιο έντονο το όνειρο στη μνήμη του.

Τα όνειρα λοιπόν ίσως να είναι και οι πύλες ενός παράλληλου σύμπαντος, δίοδοι για να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας και των άλλων. Κάποιες φορές εφιαλτικά κάποιες άλλες ανακουφιστικά, προφητικά . Τα όνειρα όπως και να έχουν παραμένουν  αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μας και της ψυχής μας. Ματιές στο μέλλον ή ματιές στο υποσυνείδητο μας, στα καλά κρυμμένα κομμάτια του εαυτού μας.




strangefiles.me

ntokoumentagr.blogspot.gr