Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Δορυφορικό σύστημα θα ανιχνεύει φωτιές και περιστατικά ρύπανσης


Δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των φυσικών πόρων στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας θα ανιχνεύει φωτιές
σε αγροτικές εκτάσεις ή σε δάση και περιστατικά ρύπανσης τν υδάτινων πόρων και ποταμών.

Η διαδικασία παρακολούθησης θα πραγματοποιείται με τη χρήση προηγμένων δορυφόρων παρατήρησης της γης κ μέσω τεχνικών που θα αξιοποιούν πραγματικές μετρήσεις. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί και έντυποι χάρτες της περιοχής προκειμένου να προσδιορίζεται - ανά πάσα στιγμή - η γενικότερη κατάσταση κ να είναι πιο εύκολη η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τα παραπάνω προβλέπει το έργο SSMNature του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) «Ελλάδα - Αλβανία 2007-2013», στ οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Τοπικός Φορέας Οικονομικής Ανάπτυξης της πόλης Αυλώνα (Vlore), η Περιφέρεια Αργυροκάστρου, η ΜΚΟ Βιολόγοι της Αλβανίας και ο Δήμος Κόνιτσας.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η Περιφέρεια αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω της "εισβολής" δασικών πυρκαγιών από γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

«Το ενδιαφέρον από την πλευρά μας εστιάζεται σε περιοχές όπως οι Πρέσπες, για το ενδεχόμενο πλημμυρών, κ οι ορεινοί όγκοι της Φλώρινας κ του Γράμμου, για το ενδεχόμενο δασικών πυρκαγιών» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος για την Περιφέρεια, Δημήτρης Τσίπλινας.

Προσθέτει δε, ότι η δορυφορική παρακολούθηση μπορεί να παρέχει πολύ χρήσιμα δεδομένα γι τν ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων, αλλά και για περιπτώσεις παράνομης ανοικοδόμησης σε δασικές ή προστατευόμενες περιοχές, συνεπώς αφορά και τις δασικές υπηρεσίες στις οποίες θα προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο. Εξετάζεται, άλλωστε, το ενδεχόμενο, χρήσης και απ τν ελληνική - εκτός από την αλβανική πλευρά - ενός τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου, το οποίο θα μπορεί να αποστέλλεται επιτόπου, σε περίπτωση πυρκαγιάς, για να διαπιστώνει την κατάσταση που επικρατεί.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος γι τν Περιφέρεια είναι 53.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί κατά 75% από το Interreg και κατά 25% από ίδιους πόρους. Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις για τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης, αυτή «τοποθετείται» χρονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι τότε η διαδικασία του διαγωνισμού που προβλέπεται απ το πρόγραμμα.



http://www.newscity1.net

http://ntokoumentagr.blogspot.gr