Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ρομπέν των Δασών της Ισπανίας

  

Ο Χουάν Σάντσεθ Γκορντίγιο είναι ο δήμαρχος της Μαριναλέδα, του χωριού με τη μηδενική ανεργία!


Η Μαριναλέδα είναι ένα χωριό στην επαρχία της Σεβίλης στην Ισπανία. Πριν από 20 χρόνια, οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τον Χουάν Σάντσεθ Γκορντίγιο, το φλογερό δήμαρχο τους, κατέλαβαν την περιουσία του τοπικού αριστοκράτη. Εκ τότε, το χωριό έχει γίνει συνώνυμο του αγώνα της Ισπανική αγροτικής τάξης ενάντια στην πλουτοκρατία.

Την ώρα που η Ισπανία παλεύει να αντεπεξέλθει με την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας και τη ραγδαία πτώση της αξίας των ακινήτων, αυτός ο θύλακας ελεύθερου κομμουνισμού προσελκύει για άλλη μία φορά τα βλέμματα του κόσμο. Βλέπετε, η Μαριναλέδα είναι ένα χωριό με μηδενική ανεργία..

 
“Χρησιμοποιούμε τη συμμετοχική δημοκρατία για να αποφασίσουμε για οποιοδήποτε ζήτημα, από φόρους μέχρι δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Οι πολλοί άνθρωποι μπορούν αν προσφέρουν και πολλές ιδέες” σχολιάζει ο ευτυχής δήμαρχος, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν και για άλλες αξίες, εκτός από το χρήμα.

Το πρόγραμμα στέγασης του χωριού σε συνδυασμό με τον ακμάζοντα γεωργικό συνεταιρισμό έχουν προσελκύσει στο χωριό κατοίκους από γειτονικά χωριά και πόλεις, ενώ δεν λείπουν και τα παραδείγματα ανθρώπων που άφησαν τη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη για να βρουν δουλειά και σπίτι στη Μαριναλέδα.
“Η Σοσιαλδημοκρατία σημαίνει την άνευ ορίων πρόσβαση όλων των πολιτών στην ευημερία. Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η ελευθερία δεν είναι τίποτα χωρίς την ισότητα και τη δημοκρατία, χωρίς ευημερία για όλους...”

Ο Γκορντίγιο έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, όταν αρνήθηκε να πληρώσει σε ένα σούπερ μάρκετ για προϊόντα που γέμισαν δέκα καρότσια και στη συνέχεια μοιράστηκαν στους φτωχούς της περιοχής. Οι “επιδρομές” στα σουπερ μαρκετ, η ανακατανομή του πλούτου με καταλήψεις γης, η παροχή φτηνής στέγης και η δημιουργία συνεταιρισμών είναι μερικές από τις πράξεις του Γκορντίγιο που τον βοηθούν να εκλέγεται συνεχώς δήμαρχος από το 1979 με συντριπτική πλειοψηφία. Να πούμε, βέβαια, ότι για το αξίωμα του δεν πληρώνεται καθόλου, ενώ έχει φυλακιστεί πολλές φορές κι έχει δεχθεί επιθέσεις από ακροδεξιούς... 





ntokoumentagr.blogspot.gr