Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Βίαιη σύγκρουση γαλαξιακών σμηνών σε νέα επική φωτογραφία


Μία νέα σύνθετη φωτογραφία, από δεδομένα που συνέλεξαν διάφορα όργανα σε όλο τον πλανήτη, αναμένεται να προσφέρει στους ειδικούς πληροφορίες γύρω από τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ γαλαξιακών σμηνών.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να είναι και μία ματιά στο μέλλον του Milky Way, του δικού μας γαλαξία. Και είναι και υπέροχη.

Χρησιμοποιώντας το παρατηρητήριο ακτίνων-Χ Chandra και τη διάταξη 27 ραδιοτηλεσκοπίων Karl G. Jansky Πολύ Μεγάλη Συστοιχία (VLA), αστρονόμοι από το Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιοαστρονομίας των ΗΠΑ κατάφεραν να εξασφαλίσουν αρκετές εικόνες από τις συγκρούσεις μεταξύ γαλαξιακών σμηνών, τα οποία, όλα μαζί, ονομάζονται MACS J0717+3745.

Στη συνέχεια, συνδυάζοντας τα δεδομένα από τα διαφορετικά όργανα με μία παλαιότερη εικόνα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA, δημιούργησαν μία εντυπωσιακή σύνθετη φωτογραφία, η οποία αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για τις βίαιες συγκρούσεις που εξελίσσονται, σε απόσταση πάνω από 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Ηνιόχου.

Φαινόμενα που ακόμα δεν κατανοούμε στη φωτογραφία

Τέσσερα, τουλάχιστον, γαλαξιακά σμήνη συγκρούονται στη σύνθετη εικόνα, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 224ης Συνάντησης της Αμερικάνικης Αστρονομικής Εταιρείας. Μάλιστα, η σύνθεση δεν αποτελεί μόνο ένα ωραίο στιγμιότυπο, αφού η μελέτη της αναμένεται να καταστήσει τα σμήνη MACS J0717+3745 τα πιο καλά μελετημένα που γνωρίζουμε.

Ήδη, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν ότι οι συγκρούσεις πυροδοτούν μία σειρά από πολύπλοκα φαινόμενα, τα οποία παλεύουν να κατανοήσουν. “Το πολύπλοκο σχήμα αυτής της περιοχής είναι μοναδικό. Δεν έχουμε εντοπίσει κάτι παρόμοιο, ποτέ στο παρελθόν”, δήλωσε ο Reinout van Weeren, ένας από τους ερευνητές, (Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ – Smithsonian) σε δελτίο τύπου.

Η φωτογραφία

Λίγα λόγια, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και εμείς τι ακριβώς βλέπουμε, στο υπέροχο διαστημικό ενσταντανέ: Το φόντο της εικόνας είναι, ουσιαστικά, η παλαιότερη φωτογραφία από το Hubble. Στο προσκήνιο, με χρώμα μπλε είναι οι εκπομπές ακτίνων-Χ που εντόπισε το Chandra, ενώ οι εκπομπές ραδιοκυμάτων που συνέλαβε το VLA φαίνονται κόκκινες.
Η νέα σύνθετη εικόνα. Πραγματικά υπέροχη. (credit: Van Weeren, et al., Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF, NASA)
Η νέα σύνθετη εικόνα. Πραγματικά υπέροχη. (credit: Van Weeren, et al., Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF, NASA)
Οι ακτίνες-Χ σηματοδοτούν το θερμό, αραιό αέριο που διαποτίζει την περιοχή όπου βρίσκονται τα σμήνη των γαλαξιών. Το κόκκινο χαρακτηριστικό με το παράξενο σχήμα, στο κέντρο, είναι, μάλλον, μία περιοχή όπου τα σοκ που προκαλούν οι συγκρούσεις επιταχύνουν σωματίδια που αλληλεπιδρούν με μαγνητικά πεδία και ως υποπροϊόν εκπέμπονται ραδιοκύματα.

Το ευθύ και επίμηκες κόκκινο αντικείμενο, λίγο πιο κάτω και αριστερά από το κεντρικό κόκκινο χαρακτηριστικό της σύνθεσης, είναι ένας γαλαξίας του οποίου η κεντρική μαύρη τρύπα εκτοξεύει επιταχυνόμενους πίδακες σωματιδίων σε δύο κατευθύνσεις. Τέλος, το τρίτο κόκκινο αντικείμενο, κάτω αριστερά, είναι ένας γαλαξίας που μάλλον πέφτει στο σμήνος.

Το καλύτερο παράδειγμα σύγκρουσης γαλαξιακών σμηνών

Η περαιτέρω μελέτη της νέας σύνθετης εικόνας θα δώσει στους ερευνητές ένα από τα καλύτερα μελετημένα παραδείγματα σύγκρουσης γαλαξιακού σμήνους με γαλαξιακό σμήνος που είχαμε ποτέ. Αναμένεται, δηλαδή, να χυθεί νέο φως στις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν, όταν σμήνη γαλαξιών συγχωνεύονται.
Γαλαξίες κινούνται, συγκρούονται και συγχωνεύονται, συνέχεια. Μία τέτοια σύγκρουση μπορεί να βιώσει και ο δικός μας
Γαλαξίες κινούνται, συγκρούονται και συγχωνεύονται, συνέχεια. Μία τέτοια σύγκρουση μπορεί να βιώσει και ο δικός μας
Επιπρόσθετα, οι πληροφορίες που θα συλλέξουν οι ειδικοί θα είναι πολύτιμες για μία από τις μεγάλες, μελλοντικές αποστολές. Το MACS J0717, εκτός από ένα τεράστιο γαλαξιακό σμήνος, είναι και ο μεγαλύτερος γνωστός βαρυτικός φακός στο σύμπαν. Γεγονός που το καθιστά πολύ χρήσιμο για την παρατήρηση πιο μακρινών ουράνιων σωμάτων, αλλά και στην αναζήτηση σκοτεινής ύλης.

Για αυτό, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble θα στρέψει σε αυτό τα όργανά του, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο αυτής της χρονιάς, αλλά και από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο, το 2015, σε μία προσπάθεια να καταφέρουν οι αστρονόμοι να παρατηρήσουν, δια μέσω του, τις πιο μακρινές περιοχές του διαστήματος που είδαμε ποτέ.

Το μέλλον του δικού μας γαλαξία

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι, από το 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, γνωρίζουμε πως το επόμενο μεγάλο κοσμικό γεγονός που θα έχει σχέση με τον δικό μας γαλαξία, θα είναι η τιτάνια σύγκρουσή του με τον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας, και πιθανότατα, τον γαλαξία του Τριγώνου (Μ33). Οπότε, ματιές σε άλλους γαλαξίες που συγκρούονται είναι σαν να κοιτάμε το... μέλλον.

Βέβαια, όταν αυτό συμβεί (σε δισεκατομμύρια χρόνια), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Γη θα επιβιώσει της σύγκρουσης, καθώς δεν θα διαλυθεί, ακόμη κι αν η Ανδρομέδα καταπιεί τον γαλαξία μας, αφού και οι δύο δεν είναι πυκνοκατοικημένοι από πλανήτες και άστρα. Σε περίπτωση, όμως, που υπάρχουν ακόμη ανθρώπινα όντα πάνω στον πλανήτη, θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί.


























pathfinder.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr