Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων δε θα αργήσει θεωρούν αμερικανοί επιστήμονες

  

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ υποστηρίζουν πως η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων, όταν επέλθει, θα είναι θέμα μίας εκατονταετίας το πολύ , θα συμβεί δηλαδή σχεδόν ακαριαία στην κλίμακα του γεωλογικού χρόνου, όπως ακριβώς και η τελευταία αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης πριν από περίπου 786.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες θεωρούν σίγουρο πως η πολικότητα του μαγνητικού πεδίου έχει αντιστραφεί πολλές φορές στην ιστορία της Γης, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό επηρέασε την εξέλιξη της ζωής.

Ωστόσο δεν αποκλείεται η απώλειά του μαγνητικού πεδίου να αυξήσει τη συχνότητα των καρκίνων στον άνθρωπο και πολλά άλλα είδη, καθώς χάρη σε αυτό η Γη προστατεύεται από επικίνδυνα σωματίδια του Ήλιου και της κοσμικής ακτινοβολίας.

Ο μηχανισμός του φαινομένου της αντιστροφής των πόλων παραμένει αδιευκρίνιστος, αν και πιθανότατα σχετίζεται με τα ρεύματα λιωμένου σιδήρου που παράγουν το πεδίο μέσα στον εσώτερο, ρευστό πυρήνα της Γης.

Εν τω μεταξύ, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι σήμερα το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθενεί με μεγάλη ταχύτητα και σε περίπου 1.000 χρόνια θα μπορούσε να μηδενιστεί.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιζήματα από μια λίμνη κοντά στα Απέννινα Όρη της Ιταλίας, ανατολικά της Ρώμης τα οποία περιέχουν μικρές ποσότητες μαγνητικών υλικών όπως ο σίδηρος, όπου έχουν αποθηκευτεί πληροφορίες για τον προσανατολισμό των γραμμών του μαγνητικού πεδίου την εποχή που σχηματίστηκαν, και κατάφεραν να προσδιορίσουν πως η τελευταία αναστροφή του πεδίου έλαβε χώρα πριν από 786.000 χρόνια, και μάλιστα μέσα σε 100 χρόνια – ενδεχομένως και λιγότερο.

«Δεν γνωρίζουμε εάν η επόμενη αντιστροφή θα συνέβη εξίσου απότομα με την προηγούμενη» επισημαίνει ο Πολ Ρένε, μέλος της ερευνητικής ομάδας και διευθυντής του Κέντρου Γεωχρονολόγησης του Μπέρκλεϊ.

Πάντως, θα υπάρξουν προειδοποιήσεις, καθώς προτού ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετακινηθεί οριστικά στο νότιο γεωγραφικό πόλο στην Ανταρκτική, το μαγνητικό πεδίο θα είναι μάλλον ευμετάβλητο, με τους δύο πόλους να μετακινούνται συχνά, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και περισσότεροι πόλοι. Κάτι τέτοιο θα έκανε τις πυξίδες να δείχνουν προς διάφορες κατευθύνσεις ανάλογα με το πού βρίσκονται, ενώ οι νέοι πόλοι ενδέχεται ακόμη να λειτουργούσαν ως παγίδες ηλιακών σωματιδίων και συνεπώς, αν βρίσκονται σε κάποια κατοικημένη περιοχή, να αποτελέσουν επικίνδυνες εστίες ακτινοβολίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορούν να αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου, να προκληθεί η γενετική μετάλλαξη και να επηρεαστούν αρνητικά τα ζωντανά επειδή η εξασθένηση του μαγνητικού πεδίου σημαίνει κι αποδυνάμωση της προστατευτικής ασπίδας του όζοντος στην ατμόσφαιρα.























pentapostagma.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr