Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Να ξεκινήσει «μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού» το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους (ως τον... ύστατο εργοδότη) με το σύστημα των αυστηρών ελέγχων και κριτηρίων που πρότεινε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας, ζητά η τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Με email που έφτασε στο υπουργείο στις 16 Απριλίου και το οποίο δημοσιεύει η «Η», η τρόικα:
1. Θεωρεί ότι «τα προγράμματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε τομείς όπως η κοινωνική εργασία, η παιδοκομία και οι περιβαλλοντικές βελτιώσεις σε τουριστικές περιοχές και αποτελούν κεντρική συνιστώσα του ευρύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ιδίως δε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυξανόμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανερχόμενη μακροχρόνια ανεργία απουσία ενός γενικού δικτύου ασφαλείας».
2. Ζητά την «κατά το δυνατόν συντομότερη έναρξη ενός προγράμματος αυτού του είδους», υπογραμμίζοντας ότι «θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό πολλά άτομα και νοικοκυριά, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ακόμη σε θέση να δημιουργήσει επαρκή αριθμό εργασιακών θέσεων».
Από το καλοκαίρι
Με δεδομένη τη στενότητα πόρων, η τρόικα θεωρεί ότι «το πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, περιλαμβάνοντας 50.000 συμμετέχοντες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Και συμφωνεί να επεκταθεί «όταν καταστούν διαθέσιμα περισσότερα κονδύλια κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους ή με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου», έτσι ώστε να συμπεριλάβει πολύ περισσότερους... Δηλώνει, μάλιστα, έτοιμη να βοηθήσει για να αναζητηθούν οι απαραίτητοι πόροι «είτε από το ΕΚΤ είτε από άλλες πηγές» σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με το ίδιο email, η τρόικα στηρίζει το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης του προγράμματος «βάσει αυστηρών ελέγχων, το οποίο περιγράφεται στις προτάσεις του ΟΑΕΔ» και την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα αυτό με διεθνείς εμπειρογνώμονες.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το σχέδιο του προγράμματος πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων, ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Γιάννη Βρούτση στις 26 Φεβρουαρίου (στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης) έχει στείλει ο ΟΑΕΔ προ μηνός στην ηγεσία του υπουργείου, ενώ για την έναρξή του «πιέζουν» τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ.
Αύριο η πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων
Στη... σκιά του Μνημονίου που έχει καταργήσει την καθολική ισχύ των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ και του εργασιακού νόμου ο οποίος ορίζει νομοθετικά τα κατώτατα όρια των αμοιβών, ξεκινούν αύριο, ύστερα από πρόσκληση της ΓΣΕΕ, οι διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ διεκδικεί την επαναφορά της καθολικής ισχύος της Σύμβασης - έτσι ώστε να πετύχει την επαναδιαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού, με στόχο την επαναφορά του στα 751 ευρώ και τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου - καθώς και την κατοχύρωση θεσμικών όρων (κυρίως των αδειών) που δεν έχουν κυρωθεί με νόμο και μένουν στον... αέρα μετά τη λήξη της ισχύος της ΕΓΣΣΕ. «Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν διευκολύνει συμφωνίες για τα μισθολογικά», τόνιζαν χθες στην «Η», κύκλοι των εργοδοτικών οργανώσεων.
πηγη