Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Οι τροφές που αγαπάνε τα μαλλιά σου

Οι τροφές που αγαπάνε τα μαλλιά σου 

Η υγεία των μαλλιών μας φαίνεται ότι περνάει και από το στομάχι μας καθώς η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να τα κάνει αδύναμα. Φροντίζοντας όμως να προσλαμβάνουμε σε επάρκεια κάποια συστατικά μπορούμε να τα ενισχύσουμε και να αποφύγουμε την τριχόπτωση, όταν αυτή οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις.

Για πλούσια μαλλιά Απόφυγε τις ακραίες και έντονα υποθερμιδικές δίαιτες, που συχνά είναι ανεπαρκείς σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και φρόντιζε να πίνεις πολλά υγρά για να τα διατηρήσεις ενυδατωμένα.

Σίδηρος
H έλλειψή του είναι ένα από τα κυριότερα αίτια της τριχόπτωσης. Έτσι αν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα πρέπει να ενισχύσετε τη διατροφή σας με πηγές του. Τέτοιες είναι το βοδινό συκώτι, οι φακές, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, το σπανάκι, τα αβγά, το κοτόπουλο κ.λπ. Έχετε υπ’ όψιν ότι η απορρόφησή του από τις ζωικές πηγές είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι από τις φυτικές. Από το κρέας απορροφάται  σε ποσοστό 8 – 40 %, ενώ από τις φυτικές τροφές από 0.5 – 6 %   Τρόφιμα που ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου είναι ακτινίδια, μπρόκολο, φράουλες, πορτοκάλι, μανταρίνι, σταφύλια, σπανάκι, λεμόνι.

Ψευδάργυρος  
Εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης και επομένως είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Καλές διατροφικές πηγές του είναι το κρέας, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το συκώτι, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, η βρώμη, το γάλα και τα αβγά.

L – Λυσίνη
Πρόκειται για ένα αμινοξύ που σχετίζεται άμεσα με την υγεία των μαλλιών μας, καθώς παίζει ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου. Υπάρχει κυρίως στα όσπρια.

ω3 λιπαρά
Αποτελούν συστατικό του τριχωτού της κεφαλής και τα βρίσκουμε στις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος του κρανίου. Σχετίζονται άμεσα με την καλή ενυδάτωση της τρίχας.  Υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, σε καρπούς όπως τα καρύδια και ο λιναρόσπορος και σε χόρτα όπως η γλιστρίδα.

Βιταμίνη Α
Είναι σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά με αποτέλεσμα να τα κάνει αδύναμα και εύθραυστα. Σημαντικές πηγές της είναι κυρίως τροφές ζωικής προέλευσης όπως το συκώτι, και τα γαλακτοκομικά αλλά και τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που την περιέχουν σε προβιταμινική μορφή. 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β 
Ειδικά το παντοθενικό οξύ, η πυριδοξίνη και η βιοτίνη, συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Οι καλύτερες πηγές τους είναι το κόκκινο κρέας, τα αβγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη
Συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, που αποτελεί τη βάση του ιστού  του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια,  οι φράουλες, τα μούρα, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το μοβ λάχανο και το σπανάκι. 

Ταυρίνη
Είναι ένα φυσικό αμινοξύ που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στους μυς, στον εγκέφαλο και την καρδιά και παίζει καθοριστικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, στη θερμορύθμιση και την ενδογενή διαδικασία αποτοξίνωσης. Μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει την παραμόρφωση του βολβού της τρίχας, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Καλές πηγές της είναι τα φύκια, τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Του Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικού Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, M.Sc., Πρόεδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.