Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η διατροφή που νικάει τον καρκίνο

Η διατροφή που νικάει τον καρκίνο 


 Οι παράγοντες που φαίνεται ότι επηρεάζουν την εμφάνιση καρκίνου δεν είναι λίγοι όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μέτρα πρόληψής του.
Ένα από αυτά είναι και η υγιεινή διατροφή.

Αποφεύγοντας το τσιγάρο, περιορίζοντας το αλκοόλ, αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα και φροντίζοντας τη διατροφή  κάνεις ένα καλό ξεκίνημα για ένα τρόπο ζωής που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο. Ειδικά τα οφέλη της διατροφής έχουν φανεί από πολλές μελέτες και έρευνες  αφού ορισμένα τρόφιμα πράγματι φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο.
7 βασικά διατροφικά βήματα για αντικαρκινική διατροφή
Μείωσε το κόκκινο κρέας 
Σημαντικές επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν σαφή σχέση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι και χοιρινό) ή προϊόντων του π.χ. αλλαντικά και της εκδήλωσης καρκίνου. Η σύσταση όλων των έγκριτων διεθνών φορέων υγείας είναι να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος που στις κοινωνίες της Δύσης είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένη. 
Αύξησε φρούτα και λαχανικά
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο, αν η μοναδική διαιτητική παρέμβαση ήταν η αύξηση των φρούτων και λαχανικών έτσι ώστε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες καθημερινά, θα είχαμε μείωση του κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου έως και 20%.
Η προστατευτική δράση των φρούτων και λαχανικών οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών όπως αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βιοενεργά συστατικά.
Ναι στις φυτικές ίνες
Σε όλες τις έρευνες που γίνονται για τη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν πως μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες παρουσιάζει και τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου. Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά φυτικής προέλευσης, που δεν διασπώνται στον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν αφομοιώνονται. Μετά τη λήψη τους, περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα και αποβάλλονται, μειώνοντας έτσι το χρόνο έκθεσης των καρκινογόνων ουσιών στο εντερικό τοίχωμα.
Εκτός από τα φρούτα και λαχανικά θα τις βρεις και στα δημητριακά και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης.
Προτίμησε τα καλά λιπαρά
Ορισμένα λιπαρά έχουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου. Προσθέσε στη διατροφή σου ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται από φυτικές πηγές και απόφυγε τα κορεσμένα και trans λιπαρά που υπάρχουν σε ζωικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, πουλερικά, βούτυρο). Πηγές καλών λιπαρών αποτελούν το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα θαλασσινά και οι εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες. Επίσης είναι τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές και ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.


Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών
Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, το σελήνιο και πολλά φυτοχημικά βοηθούν στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών που συντελούν στην ανάπτυξη καρκίνου. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες και τα αντίδια. Το β-καροτένιο βρίσκεται σε γλυκοπατάτες, καρότα, πεπόνι, κολοκύθες,  σπανάκι, μπρόκολο, μάνγκο, παπάγια. Τέλος η βιταμίνη Ε υπάρχει σε αφθονία στο ελαιόλαδο και το σελήνιο βρίσκεται σε ψάρια, λυθρίνι, αστακό, γαρίδα, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, καστανό ρύζι, κοτόπουλο και ηλιόσπορους.
Και το ασβέστιο δρα προστατευτικά
Μελέτες  έδειξαν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου σχετίζεται με μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σαρδέλες, ο σολομός, οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο.
Μην ξεχνάς το νερό
Η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καθώς έτσι αποβάλλονται γρηγορότερα οι άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό.

Ο ρόλος του σωματικού βάρους
Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του σωματικού βάρους στους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου.
Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση συστήνεται το σωματικό βάρος να διατηρείται μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Anticancer ρόφημα!
Πράσινο τσάι
Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για τον τρόπο με τον οποίο το πράσινο τσάι μπορεί να μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. στομάχου, παγκρέατος, εντέρου, μαστού, οισοφάγου). Όπως φαίνεται, οι κατεχίνες είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά που φαίνεται ότι εξασφαλίζουν αντικαρκινική προστασία.

Κι αυτά σε προστατεύουν!
Λιναρόσπορος
Πρόκειται για μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Επίσης είναι πλούσιος σε  ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, συστατικά που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνου του μαστού. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες ή στο πρωινό στα δημητριακά σου ή σε φρουτοχυμούς.
Σκόρδο, πράσο, σχοινόπρασο, κρεμμύδι
Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα που με τη σειρά τους μειώνουν την έκκριση ινσουλίνης η αύξηση της οποίας μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη του καρκίνου. Εξασφαλίζουν προστασία από καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη
Βότανα και μπαχαρικά
Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό και δυόσμο είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια της οικογένειας των τερπενίων, που φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση.
Κουρκουμίνη
Είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες που εμποδίζει την παραγωγή ενζύμων που μπορεί να πυροδοτήσουν την  εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.  Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν τις αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Της Εύας Καφετζή, B.Sc. Κλινικής Διαιτολόγου –Διατροφολόγου, Επιστημονικής Διευθύντριας «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ–ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», Πτολεμαΐδας Αναπληρώτριας Υπεύθυνης Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Kafetzi@logodiatrofis.gr.