Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Στέλνουν χιλιάδες αιτήσεις στη NASA για να πάνε στον Άρη



Mεγάλος αριθμός ατόμων έχει αποστείλει αίτηση συμμετοχής στη διαστημική αποστολή της NASA στον Άρη αν και η επίσημη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει το 2014.
Παρά το γεγονός ότι οι λίγοι που θα επιλεχθούν θα στριμωχτούν για ένα χρόνο σε έναν περιορισμένο χώρο που θυμίζει τροχόσπιτο, θα αναπνέουν ανακυκλωμένο αέρα, θα τρώνε ξηρά τροφή και θα πίνουν τα ούρα τους τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία, εντούτοις πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ζήσουν την μοναδική εμπειρία του κόκκινου πλανήτη.

Τα μέλη της αποστολής -αν επιβιώσουν- θα επιστρέψουν στη Γη διασχίζοντας την ατμόσφαιρα με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 14,2 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους υποψηφίους.
«Ήδη έχουμε δεχτεί έναν τόνο αιτήσεων. Ορισμένες από αυτές παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο σας παρακαλώ να μην στέλνετε τις αιτήσεις σας. Δεν έχουμε ανακοινώσει ότι δεχόμαστε αιτήσεις», δήλωσε η Jane Poynter από το πρόγραμμα «Inspiration Mars».
Το πρόγραμμα υλοποιείται από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον εκατομμυριούχο Dennis Tito, τον πρώτο τουρίστα του διαστήματος.
Οι δυο τυχεροί που θα επιλεγούν να ταξιδέψουν στον Άρη θα πρέπει να έχουν γνώσεις μηχανικής για να επιδιορθώνουν τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Στόχος της NASA είναι όλα τα προβλήματα να μπορούν να επιδιορθωθούν μέσα από το διαστημόπλοιο, ώστε να μην χρειαστεί νέα αποστολή.
Κάθε δυο ημέρες τα ούρα θα υφίστανται επεξεργασία και θα μετατρέπονται σε πόσιμο νερό, ενώ το οξυγόνο θα παράγεται στο διαστημόπλοιο από το νερό και την εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα από το πλήρωμα. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι διοργανωτές του προγράμματος αναζητούν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, που η υγεία τους και η γονιμότητά τους θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό από την ακτινοβολία στην οποία θα εκτεθούν κατά την αποστολή τους στο διάστημα.
Μάλιστα τονίζουν ότι η επιλογή θα γίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια, αφού οι τυχεροί που θα ταξιδέψουν στον Άρη αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές αλλαγές διάθεσης, ακόμα και κατάθλιψη, λόγω της απομόνωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η αποστολή στον Άρη, διάρκειας 501 ημερών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018.