Τετάρτη 1 Μαΐου 2013
Σπαράγγια.Πολλά οφέλη, λίγες θερμίδες!
Τα σπαράγγια είναι ένα αγαπημένο λαχανικό της άνοιξης και σε όλες τις νοικοκυρές αρέσει να τα εντάσσουν στο οικογενειακό μενού. Εκτός, όμως, από
νόστιμα τα σπαράγγια είναι και ιδιαιτέρως θρεπτικά για εμάς, καθώς περιέχουν μια σειρά στοιχείων που ενισχύουν την καλή μας υγεία.
Γράφει η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Κία Καραγιάννη
Στα λαχανικά που σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης ανήκουν και τα σπαράγγια που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία και χαμηλά σε θερμίδες (ένα φλιτζάνι σπαράγγια έχει 40 θερμίδες).
Βοηθάνε τον οργανισμό να αποτοξινωθεί χάρη σε μία πληθώρα ουσιών. Η γλουταθειόνη που περιέχουν βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων, στον καθαρισμό του ήπατος και στην αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το αμινοξύ ασπαραγίνη είναι ένα φυσικό διουρητικό και μαζί με το κάλιο που είναι σε αφθονία στα σπαράγγια, αυξάνουν τη διούρηση με αποτέλεσμα να βοηθούν το σώμα να αποβάλλει την περίσσεια υγρών και νατρίου ανακουφίζοντας έτσι από τυχόν κατακρατήσεις, οιδήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Κ που περιέχουν συμβάλλει στη σκελετική υγεία, την αποφυγή καταγμάτων αλλά και την καλύτερη ποιότητα του δέρματος.
Επιπλέον, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά που προφυλάσσουν από χρόνιες ασθένειες και βιταμίνες που δυναμώνουν τα μαλλιά και τα κάνουν να μακραίνουν πιο γρήγορα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε με διάφορους τρόπους…… Να τα προσθέσετε σε μία σαλάτα ανάμικτων λαχανικών, στην αγαπημένη σας ομελέτα, σε ένα ριζότο ή ως γαρνιτούρα με κρέας ή ψάρι.
Μία νηστίσιμη συνταγή
Υλικά (Για 4 μερίδες)
-2-3 φλιτζάνια σπαράγγια σε κομμάτια (περίπου 20-30 σπαράγγια
-700 γρ γαρίδες ψιλοκομμένες και ξεφλουδισμένες
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
-2-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
-Αλάτι
-Πιπέρι
Τα βήματα:
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα σπαράγγια και το σκόρδο και λίγο αλάτι και αφήστε για 5΄. Προσθέστε τις γαρίδες και περιμένετε μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε το κρασί και το χυμό λεμονιού και αφήστε να βράσει. Απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέστε πιπέρι και σερβίρετε. Συνοδέψτε με ρύζι ή ψωμί.
(Πριν προσθέστε τα σπαράγγια στο σκεύος μπορείτε να τα ζεματίσετε σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά, να τα σουρώσετε και τα βαφτίσετε σε παγωμένο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν πιο μαλακά)
Καλή σας όρεξη!
πηγη