Εκτρέφονται εύκολα και φθηνά, έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, περιέχουν θρεπτικότατες πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία και, το κυριότερο, ενθουσιάζουν...
ήδη τον ουρανίσκο δισεκατομμυρίων ανθρώπων: τα έντομα πρέπει να εμπλουτίσουν το μενού ενός κόσμου που πεινάει, λέει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Σε έκθεση 200 σελίδων που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του στη Ρώμη, ο FAO επισημαίνει ότι η παραγωγή εντόμων μπορεί να είναι «εξαιρετικά αποδοτική»: για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων χρειάζεται μόλις ένα κιλό τροφή, συγκριτικά με 8 κιλά ζωοτροφή για ένα κιλό βοδινού κρέατος.
Και πολλά έντομα είναι εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες με το άπαχο κρέας και το ψάρι, όπως έχει δείξει το Πρόγραμμα Βρώσιμων Εντόμων που υλοποιεί ο οργανισμός.
Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τα έντομα μπορούν να τραφούν με σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία, από την άχρηστη βιομάζα της γεωργίας μέχρι τα απόβλητα υπονόμων. Και, αν κανείς βρίσκει απωθητική αυτή την ιδέα, τα έντομα που ταΐζονται οργανικά απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζωοτροφές.
Επιπλέον, η υψηλή αποδοτικότητα και η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών για την εκτροφή εντόμων είναι παράγοντες που περιορίζουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Όσο δε αφορά τη διατροφική αξία των εξάποδων αρθρόποδων, η έκθεση του FAO επισημαίνει ότι, εκτός από πρωτεΐνη καλής ποιότητας, πολλά έντομα είναι πλούσια σε χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ η χιτίνη από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός τους λειτουργεί στο έντερο όπως οι φυτικές ίνες.
Ακρίδες, μυρμήγκια, κάμπιες και άλλα έντομα μπορούν μάλιστα να αποτελέσουν «ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για τα υποσιτιζόμενα παιδιά» επισημαίνει η έκθεση.
Ο FAO αναφέρει ακόμα ότι το Πρόγραμμα Βρώσιμων Εντόμων εξετάζει τώρα τη διατροφική αξία και των αραχνών και των σκορπιών, τα οποία όμως επισήμως κατατάσσονται στα αραχνίδια και όχι στα έντομα.
πηγή: in.grhttp://perierga.gr
http://ntokoumentagr.blogspot.gr