Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ



Τι είναι η χρονοθεραπεία και πότε εφαρμόζεται;
Τα φάρμακα είναι το ίδιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε ώρα;


Κάθε μας κύτταρο έχει το δικό του ρολόι και τους δικούς του ρυθμούς στις βασικές του λειτουργίες. Πάνω σ' αυτήν την διαπίστωση βασίζεται ή χρονοθεραπεία, ή θεραπευτική προσέγγιση που υποστηρίζει ότι κάποια φάρμακα, όταν λαμβάνονται την κατάλληλη στιγμή της ημέρας, μπορούν να αποδειχθούν περισσότερο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά.
Συγκεκριμένα, φάρμακα όπως τα αντικαρκινικά, τα αντισταμινικά, αλλά και τα αναλγητικά, έχουν δράση που διαφοροποιείται ανάλογα με την στιγμή που αυτά θα ληφθούν.
 
«Τό πεδίο εφαρμογής τής χρονοθεραπείας επιτρέπει την θεραπεία προβλημάτων που δεν είναι σοβαρά, όπως, για παράδειγμα, το τζετ-Λαγκ, άλλα και χρόνιων προβλημάτων, όπως οι ημικρανίες, το άσθμα, ό διαβήτης, οι ρευματισμοί, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα» αναφέρει στο βιβλίο του Οι ρυθμοί του σώματος ό δρ Μάρκ Σόμπ.


Έρευνες έχουν εξ άλλου δείξει ότι, για παράδειγμα, ή καρδιά και τα αγγεία αποκαθίστανται κατά την διάρκεια τής νύχτας και ότι κάποιες ομάδες φαρμακευτικών ουσιών που συνταγογραφούνται για την υπέρταση και την καρδιακή ανεπάρκεια έχουν την μάξιμουμ επίδραση τους στην καρδιακή λειτουργία όταν λαμβάνονται πριν από τον βραδινό ύπνο, ενώ ή δράση τους χάνεται στα επίπεδα ψευδοφάρμακου όταν λαμβάνονται το πρωί!


 

Επί πλέον, ή χρονοβιολογία, όπως επισημαίνεται, ανέτρεψε πλήθιος την κλινική και θεραπευτική προσέγγιση τής κατάθλιψης και τής αϋπνίας, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στον αποσυντονισμό τού εσωτερικού μας ρολογιού. Ό ρυθμός αυτού τού ρολογιού μπορεί να διαταραχθεί
από ένα τραύμα, έναν όγκο η και από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

«'Αν ο βηματοδότης τού εγκεφάλου καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον συντονισμός ανάμεσα στα κυτταρικά επιμέρους ρολόγια. Ασθένειες όπως ό διαβήτης, οι ακτινοβολίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ακόμη και οι νυχτερινές βάρδιες μπορούν να αλλάξουν τo ρυθμό του εσωτερικού μας ρολογιού», εξηγεί ό δρ. Φρανσις Λε: ερευνητής, ειδικευμένος σε θέματα χρονοθεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, ή έρευνα έχει καταπιαστεί για τα καλά με τι χρονοθεραπεία και έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Έλεγχου Φαρμάκων και Τροφίμων το πρώτο φάρμακο που είναι «χρονοβιοπρογραμματισμένο».

Πρόκειται για ένα κορτικοειδές που αποστολή έχει να αντιμετωπίσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα και λαμβάνεται ακριβώς στις 10 το βράδυ προκειμένου να δώσει το μάξιμουμ τής αποτελεσματικότητας του στις 5 τα ξημερώματα


 


πηγη

http://ntokoumentagr.blogspot.gr