Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

«Πνευματικά δικαιώματα» στη Monsanto για τους σπόρους



Τελικά ο Γολιάθ νίκησε το Δαβίδ. Υπέρ του κολοσσού της βιομηχανίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών Monsanto.....

 τάχθηκε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αφού αποφάνθηκε ομόφωνα ότι ο 75χρονος αγρότης από την Ιντιάνα Vernon Bowman, δεν είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει γενετικά τροποποιημένους σπόρους που έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την εταιρεία χωρίς να καταβάλει αντίτιμο. Η απόφαση του δικαστηρίου – που δέχεται ήδη σφοδρή κριτική – είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού δημιουργεί ένα δεδικασμένο που αφορά πλήθος μικρών αγροτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο 75χρονος αγρότης παραβίασε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της Monsanto όταν αγόρασε ένα μείγμα σπόρων «Roundup Ready» από μια σιταποθήκη το οποίο αργότερα φύτεψε στο αγρόκτημά του. Στο μείγμα αυτό περιλαμβάνονταν σπόροι σόγιας που κατασκευάζονται από τον κολοσσό της αγροτικής βιομηχανίας και πωλούνται με ειδική άδεια καθώς απορροφούν είδη φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται τακτικά στις γεωργικές καλλιέργειες.

Το ιστορικό
H Monsanto από την πλευρά της έχει υποστηρίξει ότι αγρότες όπως ο Bowman δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τους σπόρους δεύτερης γενιάς που προκύπτουν από τις καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, αλλά επιτρέπεται μόνο να αξιοποιήσουν την συγκομιδή των καλλιεργειών αυτών. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες χωρίς να το ξέρουν αγοράζουν σπόρους της Monsanto, καθώς αυτοί επιμολύνουν άλλες καλλιέργειες. Παρά το γεγονός η αγροτική βιομηχανία ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να έχει τα δικαιώματα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων ακόμη κι αυτοί πωλούνται από τρίτους, ζητώντας ουσιαστικά κέρδη από τους «απόγονους» των αρχικά δικών της μεταλλαγμένων σπόρων.

Η εταιρεία το 2011 κατέθεσε αγωγή και κέρδισε πρωτόδικα την υπόθεση με τον Bowman, ο οποίος κατόπιν απευθύνθηκε στο Ανώτερο Δικαστήριο. Η Monsanto είχε ήδη καταθέσει κι άλλες αγωγές προσπαθώντας να ελέγξει παγκοσμίως τις καλλιέργειες και αποκομίζοντας πάνω από 23 εκ. δολάρια από εκατοντάδες μικρούς αγρότες.

Ο 75χρονος Bowman υποστήριξε ότι θα μπορούσε να κάνει ό, τι ήθελε με το μιξ σπόρων «Roundup Ready» αφού το είχε αποκτήσει με νόμιμο τρόπο και υποστήριξε ότι οι όροι της άδειας εκμετάλλευσης λόγω διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Monsanto δεν ισχύουν γι’ αυτόν. Την ίδια ώρα, στους όρους χρήσης των σπόρων Roundup Ready αναφέρεται ότι οι σπόροι μπορούν να συλλέγονται μόνο μία φορά και δεν επιτρέπεται να αποθηκευτούν ή να ξαναχρησιμοποιηθούν.

«Αν δεν θέλουν να αγοράσω τους σπόρους, τότε το Κογκρέσο πρέπει να περάσει ένα νόμο που να λέει ότι δεν μπορώ να το κάνω» είχε δηλώσει ο Bowman στο RT τον Φεβρουάριο. Ενώ σε δηλώσεις του στην Huffington Post έλεγε: «Αν ισχυρίζονται ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τους σπόρους, τότε με αναγκάζουν να δεχτώ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τους. Δεν ψηφίστηκε ποτέ νόμος που να αναφέρει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αγοράζουν σπόρους από σιταποθήκες και στη συνέχεια να τους χρησιμοποιούν. Οπότε ή εκείνοι με αναγκάζουν να δεχτώ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τους ή αυτοί το εγκαταλείπουν».

Διαβάστε επίσης: Ένας «Δαβίδ» ενάντια στη Monsanto και την «ολιγαρχία των σπόρων»

Η απόφαση του δικαστηρίου
Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο 75χρονος Bowman αθέτησε τους όρους αδειοδότησης.

«Με τη φύτευση και τη συγκομιδή των κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σπόρων της Monsanto, ο Bowman δημιούργησε αντίγραφα των σπόρων. Η συμπεριφορά του δεν συμπίπτει με το πλαίσιο προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» αποφάνθηκε το δικαστήριο. «Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πρέπει να παρέχει στη Monsanto ελάχιστα οφέλη. Αφού η Monsanto πούλησε τον πρώτο της σπόρο, οι άλλες εταιρίες θα μπορούσαν να παράγουν τον κατοχυρωμένο σπόρο για να ανταγωνιστούν την εταιρεία και οι αγρότες θα μπορούσαν να αγοράσουν σπόρους μόνο μια φορά» αναφέρεται στην απόφαση.

«Σύμφωνα με το δόγμα για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η άδεια πώλησης ενός είδους που είναι κατοχυρωμένο δίνει στον αγοραστή ή στον μετέπειτα ιδιοκτήτη το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή να μεταπωλεί το εν λόγω είδος. Η πώληση αυτή, ωστόσο, δεν επιτρέπει στον αγοραστή να κάνει νέα αντίγραφα της κατοχυρωμένης εφεύρεσης» ανέφερε η δικαστής Elena Kagan. «Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι κατά πόσον ένας γεωργός ο οποίος αγοράζει κατοχυρωμένους με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σπόρους μπορεί να τους αναπαράγει μέσω της φύτευσης και της συγκομιδής χωρίς την άδεια του κατόχου του διπλώματος. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί».

Η κριτική και οι αντιδράσεις
Οι πρακτικές της Monsanto τόσο στην αίθουσα του δικαστηρίου όσο και στις καλλιέργειες έχουν κάνει την εταιρεία στόχο σφοδρής κριτικής. Οι εκστρατείες κατά της εταιρείας έχουν αυξηθεί μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο ενός νομοσχεδίου για τις δαπάνες της γεωργίας που περιελάμβανε τη διάταξη «Monsanto Protection Act» και η οποία παρέχει νομική ασυλία σε φορείς βιοτεχνολογίας που πειραματίζονται με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Επιπλέον, η σχέση της Monsanto και του Ανώτατου Δικαστήριου της χώρας έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από τον δικαστή Clarence Thomas, που είχε παλαιότερα υπηρετήσει ως δικηγόρος την εταιρεία.
Στις 25 Μαΐου, μια σειρά συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας ενάντια στη Monsanto θα πραγματοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο.



http://www.4news.gr

http://ntokoumentagr.blogspot.gr