Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Λεπτές ισορροπίες στην Αίγυπτο - Αναστολή του συντάγματος και διάλυση της βουλής ετοιμάζει ο στρατός


Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος του πραξικοπήματος και ενός νέου χάους στην Αίγυπτο. Ο στρατός προειδοποιεί με αναστολή του συντάγματος και διάλυση της βουλής. Αυτό προβλέπει σύμφωνα με το Reuters το πλάνο που θα εφαρμοστεί αν εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έχει τεθεί στον Μοχάμεντ Μόρσι για να μοιραστεί την εξουσία.

Το Ανώτατο συμβούλιο των Ενόπλων δυνάμεων συζητά ακόμη τις λεπτομέρειες του πλάνου με το οποίο σκοπεύουν να λύσουν την πολιτική κρίση που έβγαλε εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους. Εκεί όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι και εκείνους που απαιτούν την απομάκρυνσή του.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι έδωσε τη Δευτέρα 48 ώρες προθεσμία στον Μόρσι να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόσμου για να μοιράσει την εξουσία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, διαφορετικά θα εφαρμόσουν το δικό τους πλάνο για το μέλλον της χώρας.

O Mόρσι, που τις τελευταίες δύο ημέρες κάνει διαδοχικές συναντήσεις με τον Σίσι, απέρριψε το τελεσίγραφο, αλλά σταδιακά μένει ολοένα και πιο μόνος, με υπουργούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης να παραιτούνται. Την ίδια ώρα, η φιλελεύθερη και αριστερή συμμαχία της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι μαζί του, απαιτώντας μαζί με ομάδες ακτιβιστών την παραίτησή του. Οπως ξεκαθαρίζουν, περιμένουν να εκπνεύσει το τελεσίγραφο και στη συνέχεια ο διαπραγματευτής τους, πρώην επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα διαπραγματευτεί απευθείας με το στρατό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλάνο των Ενόπλων δυνάμεων προβλέπει τον ορισμό προσωρινού συμβουλίου που θα αποτελείται από πολίτες από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και έμπειρους τεχνοκράτες για να διοικήσουν τη χώρα μέχρι να τροποποιηθεί το σύνταγμα ώστε να γίνουν νέες προεδρικές εκλογές.

Οι Ενοπλες δυνάμεις που προγραμματίζουν να ξεκινήσουν συνομιλίες με το κύριο μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας της αντιπολίτευσης και άλλες πολιτικές, θρησκευτικές οργανώσεις και οργανώσεις νέων μόλις εκπνεύσει το τελεσίγραφο προς τον Μόρσι την Τετάρτη. Παράλληλα, στρατεύματα ετοιμάζονται να καταλάβουν τους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Οι πηγές όμως αρνήθηκαν να απαντήσουν για το τι θα κάνουν με τον Μόρσι αν αρνηθεί να φύγει ήρεμα Ανάμεσα σε αυτούς που εξετάζονται προκειμένου να τεθούν επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης είναι ο νέος πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου, Αντλί Μανσούρ.

Οι στρατιωτικοί πάντως ξεκαθαρίζουν πως οι όροι της μετάβασης θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τον στρατιωτικό νόμο που ακολούθησε την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Τότε το συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων είχε κρατήσει εξουσία στα χέρια του, αλλά δέχθηκε κριτική από τους φιλελεύθερους και τους αριστερούς γιατί απέτυχε να θεσπίσει ζωτικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, και να πλαισιώσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Να αφουγκραστεί το λαό του»
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε τον Μόρσι να αφουκραστεί τον λαό του, ενώ χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικά τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο. Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο Τζον Κέρι.

«Οταν υπάρχει μία τέτοια μάζα προβλημάτων και μία τέτοια μάζα λαού που εκφράζει μία ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, μία άρνηση, μία αγωνία, θα πρέπει η κυβέρνηση της Αιγύπτου να αφουγκραστεί τον λαό. Ο πρόεδρος Μόρσι οφείλει να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Φαμπιούς που ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της Γαλλίας είναι να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τζον Κέρι από την πλευρά του είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ. Σε αυτή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που τόνισε τη σημασία να ακούσουν τον αιγυπτιακό λαό. «Η Δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από τις απλές εκλογές. Αποτελεί επίσης μία διαβεβαίωση προς τους πολίτες ότι ο φωνές τους μπορεί να ακουστούν με τρόπο ειρηνικό», πρόσθεσε ο Κέρι.














iefimerida.gr
ntokoumentagr.blogspot.gr