Έρευνα στους οπωρώνες της Ιαπωνίας δείχνει ότι τα τελευταία 40 χρόνια
η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα μήλα πιο μαλακά και γλυκά. Το ίδιο,
εξάλλου, φαίνεται ότι συμβαίνει και σε άλλα φρούτα όπως τα αχλάδια.
Αυτή τη φορά, οι ερευνητές του ιαπωνικού Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων θέλησαν να εξετάσουν το κατά πόσο η πρώιμη ανθοφορία επηρεάζει την ποιότητα του καρπού.
Δεδομένα 40 χρόνων για δυο ποικιλίες
Ο Τοσιχίκο Σουγκιούρα και οι συνεργάτες τους ανέλυσαν δεδομένα που καλύπτουν διάστημα 40 χρόνια και αφορούν δύο γνωστές ποικιλίες μήλων, τα μήλα Φούτζι που παράγονται στην επαρχία Ναγκάνο και τα μήλα Τσουγκάρο από την επαρχία του Αομόρι.
Και οι δύο ποικιλίες, αναφέρουν οι ερευνητές στο Scientific Reports, παρουσιάζουν σε αυτό το διάστημα μείωση της οξύτητας και της σκληρότητας και αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα.
Η «μετάλλαξη» των μήλων προς το μαλακότερο και γλυκύτερο μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτή από τους καταναλωτές επειδή συμβαίνει αργά και σταδιακά. Θα ήταν όμως εμφανής αν κάποιος συνέκρινε τα σημερινά μήλα με τα μήλα που έδινε η ίδια περιοχή την ίδια περίοδο πριν από 30 χρόνια, διαβεβαιώνουν οι ερευνητές.
Το φαινόμενο δείχνει όμως να επηρεάζει και άλλα φρούτα. Στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Όρεγκον, οι μέχρι στιγμής αδημοσίευτες μελέτες του Δρ Γκρέγκορι Τζόουνς δείχνουν ότι το ίδιο συμβαίνει με τα αχλάδια.
Αυτό που αρχίζει να διαφαίνεται είναι ότι αρκετές σοδειές ακολουθούν την ίδια γενική τάση: η αύξηση της θερμοκρασίας κάνει τα φυτά να ανθίζουν νωρίτερα και να δίνουν πιο ώριμους, πιο γλυκούς καρπούς.
perierga.gr
ntokoumentagr.blogspot.gr