Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Γιατί οι πυρκαγιές είναι η «νέα πραγματικότητα» του πλανήτη μας

  

Η τεράστια φωτιά που κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις στο Γιοσεμιτ Παρκ είναι μία από τις μεγαλύτερες φωτιές στην ιστορία της Καλιφόρνια. Ωστόσο οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, τέτοιες πυρκαγιές σηματοδοτούν τη νέα πραγματικότητα του πλανήτη μας.


Οπως εξηγεί ο Ντον Γουεμπλς, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αν κοιτάξουμε πώς το κλίμα έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια, με τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και τις αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και χρόνο με το χρόνο θα παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι αριθμοί είναι σίγουρα ανησυχητικοί: Κάθε χρόνο καίγονται τα διπλάσια στρέμματα στις ΗΠΑ από ό, τι πριν από 40 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ Τομ Τιντγουελ. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να διπλασιαστεί ξανά μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Οπως αναφέρει ο Γουεμπλς «Αυτή η περίοδος πυρκαγιάς είναι το "νέο φυσιολογικό", ωστόσο δε θα πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί αυτό».

Ποιές είναι όμως οι συνθήκες που συμβάλλουν στην αύξηση των καταστροφικών πυρκαγιών με το πέρασμα των χρόνων; Οπως αναφέρει η Ερικα Σμιθγουικ διευθύντρια της Οικολογίας Τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Πεν Στέιτ και ειδικός σε μοτίβα πυρκαγιάς, «όλες οι πυρκαγιές χρειάζονται τρία πράγματα για να αρχίσουν: την πρώτη ανάφλεξη, την καύσιμη ύλη και το σωστό κλίμα»

Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι σε ορισμένα τμήματα της Δύσης, οι μελλοντικές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 7 º C, δημιουργώντας μία τέλεια βάση για τις πυρκαγιές. Παράλληλα, Η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία που αυτή συνεπάγεται δημιουργεί περισσότερα καύσιμα για τις πυρκαγιές.

Ωστόσο η κατάσταση χειροτερεύει, όταν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, οι άνθρωποι μετακομίζουν όλο και πιο κοντά στα δάση αναζητώντας λίγη δροσιά. Το αποτέλεσμα είναι, όλο και περισσότερα σπίτια να βρίσκονται εν μέσω πυρκαγιών, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι αναγκάζονται να επικεντρωθούν πρωτίστως στην προστασία των κατοίκων, αναιρώντας έτσι το οποιοδήποτε στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης μίας πυρκαγιάς.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα και είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να χειροτερεύσει, αν δεν περιοριστούν οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Καλιφόρνια, η οποία στο παρελθόν έχει βιώσει τη φονική πυρκαγιά του 1991, περιμένει με κομμένη ανάσα το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου.

Οπως εξηγεί ο Λόιντ Μπάρτον, ιστορικός καιρικών συνθηκών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, που μελετά το περιβάλλον και τις πολιτικές διαχείρησης καταστροφών «Προβλέπω ότι αυτός ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι τρομακτικός. Φέτος είχαμε μόνο το 65% των φυσιολογικών βροχοπτώσεων και όταν η υπεράκτια ροή του ανέμου αναπτύσσεται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τότε είναι που αρχίζει η πραγματική περίοδος πυρκαγιάς.»








iefimerida.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr