Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Τι είναι το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», που προσελκύει τους χάκερ σε όλο τον κόσμο;


Οι χάκερ, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσουν να στρέφουν την προσοχή τους στο λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», δηλαδή σε κάθε «έξυπνη» συσκευή διασυνδεμένη στο ίντερνετ,
από το ψυγείο της κουζίνας μέχρι την οδοντόβουρτσα και τα ψηφιακά γυαλιά που θα φοράμε στο μέλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς στο χώρο της κυβερνο-ασφάλειας, με αφορμή τη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών CES 2014 στο Λας Βέγκας.

Αναλυτικότερα, οποιαδήποτε συσκευή (πέρα των κινητών, των ταμπλετών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών) συνδέεται στο διαδίκτυο, εντάσσεται στο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων, που ολοένα επεκτείνεται και συνεπώς αυξάνει τις πιθανότητες να αποτελέσει στόχο των χάκερ.

Η φετινή CES είχε να επιδείξει μία ευρεία γκάμα τέτοιων «έξυπνων» πραγμάτων, όπως μωρουδιακά ρούχα που ενημερώνουν online τους γονείς, μπάλες μπάσκετ με ενσωματωμένους αισθητήρες, λευκές οικιακές συσκευές που επικοινωνούν με το διαδίκτυο, online ιατρικές συσκευές κ.α. Δυνητικά, όλα αυτά θα μπορούσαν να παραβιαστούν από χάκερ.

Σύμφωνα με τον Κέβιν Χέιλι, διευθυντή της εταιρίας κυβερο-ασφάλειας Symantec Security, «καθώς αρχίζουμε να φέρνουμε στο σπίτι μας όλες αυτές τις "έξυπνες" συσκευές, πρέπει να αναλάβουμε και κάποια ευθύνη (για την προφύλαξή τους)».

Παρόλο που δεν είναι σαφές τι όφελος μπορεί να έχει ένας χάκερ αν παραβιάσει, για παράδειγμα, από μακριά το ψυγείο κάποιου άλλου, εταιρίες που παράγουν τέτοια προϊόντα καθησυχάζουν πως η τεχνολογία τους ενσωματώνει κρυπτογράφηση, ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί.

Σύμφωνα με τη Cisco, τη μεγαλύτερη εταιρία εξοπλισμού δικτύων, υπάρχει η εκτίμηση ότι πάνω από 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα είναι διασυνδεμένα online παγκοσμίως έως το 2020.

Πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι στο χώρο των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, που έχουν ποικίλες online διασυνδέσεις. Εκεί, πέρα από τους χάκερ, υπάρχουν επίσης οι παράμετροι της κυβερνο-τρομοκρατίας και της κυβερνο-κατασκοπείας.

«Αν μπορώ να παραβιάσω τις κάμερες ασφαλείας του εργοστασίου του ανταγωνιστή μου, τότε μπορώ να δω ακριβώς πώς δουλεύει το εργοστάσιό του», δήλωσε ο Χέιλι. Το ίδιο, προφανώς, ισχύει, αν παραβιάσει ένας χάκερ τις κάμερες οποιασδήποτε κρατικής εγκατάστασης, ρίχνοντας έτσι αδιάκριτες ματιές στα ενδότερά της.











enet
thecuriosityofcat

ntokoumentagr.blogspot.gr